HerlufsholmKoret

Historisk tilbageblik

Start
”Engang for længe siden…” - helt præcist for 75 år siden - gik sognepræst Krarup Hansen rundt og tænkte på et kor – han fik nok også snakket med nogle folk med sanginteresse i sognet. I hvert fald startede koret i efteråret 1948. (fortalt af Peder ved jubilæumskoncerten 2023)
Koret startede med at synge i Krarup Hansens embedsbolig ved kirken og har senere holdt til i forskellige kommunale lokaler.
Tilknytningen til Herlufsholm Kirke er med tiden blevet mindre. De første år medvirkede koret ved flere forskellige arrangementer i kirken, men de sidste mange år har vi kun sunget i Herlufsholm Kirke til vores julekoncerter.

Koret
Herlufsholmkoret er et blandet, firestemmigt kor, der er tilsluttet Danske Folkekor. Antallet af sangere veksler selvfølgelig over så mange år. Korets storhedstid har vist været med 70 sangere i 2008 – 60 sangere i 2012. Her i 2024 kunne vi godt bruge flere - og lidt yngre sangere.

Korets dragter har selvfølgelig ændret sig gennem tiden – og har givet anledning til en del diskussion. De sidste mange år har vi valgt, at det kun er tørklæder til damerne og slips til herrerne, der er kordragten. Damerne møder så op i sort og herrerne i sorte bukser og hvid skjorte.

Repertoire
M.h.t. repertoiret har vi gennem årene været vidt omkring. Vi synger meget på dansk, men også en del på svensk og engelsk, desuden noget på tysk – selv fransk og latin har vi kastet os ud i. Repertoiret består af danske sange, kirkemusik, folkesange, viser og lidt negro-spirituals. Vi har også sunget mindre korværker - ja endda større korværker.
Rent musikalsk har den største oplevelse i de godt 30 år, jeg har været medlem, uden diskussion været vores opførelse af som Giacomo Puccinis Messa di Gloria sammen med Lillerødkoret og Etatsorkestret i foråret 2006. Et stort værk – en hel bog med mange noder!! Og vi kom kun igennem med hjælp af Filip Forsberg. (Peder)

Traditioner
Vi synger fast en gang om ugen, men der sker også andre ting i løbet af sæsonen. Vi har en dag i starten af det nye år, hvor vi inviterer gæsteinstruktører for at få ny inspiration. Tidligere tog vi på en hel weekend i Bisserup. Disse inspirationsdage afholdes nogle gange sammen med andre kor. De sidste år har vi også haft en øve-lørdag sidst i efterårssæsonen. Alt sammen dage, der giver mulighed for samvær med sang, god mad og drikke og festlige indslag!
Se listen over korets Bisseruplejre og inspirationsdage.

Herlufsholmkoret deltager også i høstgudstjenester og underholder på plejehjem.
Hver sæson slutter vi med en koncert - til jul i Herlufsholm Kirke og i foråret på Rønnebæksholm, som afslutning på kor-året. Vi har også givet koncerter i mange andre af Sydsjællands kirker, så vi nogle år har haft to koncerter op mod jul.
Koncerterne kan også være sammen med et andet kor, fx venskabskor.
Forårskoncerten afsluttes med en festlig sammenkomst, og så går vi på sommerferie for at hvile stemmebåndene til næste sæson.

Korets forårskoncert i maj 2023 blev samtidig en markering af 75-års jubilæet.
Det foregik i Herskabsstalden på Rønnebæksholm, hvor vi siden 2014 har holdt vores forårskoncerter.
Det blev en festlig eftermiddag og aften. Der blev arrangeret en udstilling af fotos fra korets koncerter, rejser og træningssammenkomster som kormedlemmer har samlet og gemt gennem de mange år.
Der blev inviteret til reception. Venner, familie, gamle kormedlemmer fik personlig invitation. Der blev holdt taler og sunget fællessang.
- Og så blev der sunget koncert.

Kaffeaften
Kaffebordet er jo en skik som alle danskere kender. Det er faktisk blevet til et begreb, der omfatter meget socialt samvær. Der er tid til samtaler om hændelser og begivenheder i vores tilværelse. Gennem årene giver det kendskab til hinanden, som i nogle tilfælde kan udvikle sig til venskab.
Det oplever vi i Herlufsholmkoret, hvor den traditionelle kaffeaften med samvær og mulighed for information og drøftelser fortsætter en gang om måneden.

Udsyn
Mange sangere har deltaget i andre kor-arrangementer herhjemme. Via vores medlemskab af Danske Folkekor har vi deltaget i store Landsstævner med mange hundrede sangere – et her i Næstved var vi endda kraftigt involveret i m.h.t. selve arrangementet.
Vi har også været på udflugter til Operaen, DR-koncerthuset, koncerter i Næstved.
Se listen over kulturelle oplevelser.

Udlandsrejser m.m.
Koret har været på udlandsrejser til venskabskor og modtaget venskabskor på besøg. Der har været venskabskor i Sverige, Tyskland, England, Frankrig og Estland.
   2008 Prag/Wien
 
Det er blevet til nogle fantastiske oplevelser og mange venskaber på tværs af landegrænser! Den mest specielle oplevelse var nok kontakten med det estiske kor i 90'erne – det var et indblik i en helt anden verden. Mere varige kontakter har der nok været til Clethorpes Lady Choir i England og koret fra Ballenstedt i Tyskland.
Se listen over korets udlandsrejser.

Dirigenter
Ja, uden en dirigent fungerer det ikke!
Gennem tiderne har vi haft mange forskellige i kortere eller længere tid.
Rekorden har korets første dirigent Arne Jensen med 20 år – men ham er der vist ikke mange af de nuværende sangere, der har sunget under.
Næsten lige så mange år var det Arnt Strynø, der stod i spidsen for koret. Og for rigtig mange af os, der stadig synger i koret, har Arnt betydet rigtig meget. Han var en igangsætter og fik koret op på et højere niveau. Han var bl.a. initiativtager til Bisseruplejren, sørgede for pladeindspilning(!), var særdeles aktiv med korrejserne – var i det hele taget korets mand!
Per Riis blev korets dirigent i 2007 - 2023. Han fik også stor betydning for koret, da han løftede niveauet – fik det bedste ud af korets sangere. Han måtte leve med, at vi generelt er blevet ældre og måske lidt tungere at danse med.
I kortere perioder har vi haft Susanne M., Karen Schou, Carmen, Lennart, og som akuthjælp er Filip Forsberg dukket op flere gange!
I august 2023 startede Jonathan Ugilt Holten. En ung dirigent, som også har givet ny inspiration til koret.
Se listen over korets dirigenter.

Aksel fortæller om at synge i kor:
Jeg har været med i Herlufsholmkoret i 40 år – og er en af de ældste i koret.
Jeg har fra barnsben været glad for at synge i familien og ved festlige lejligheder. Men jeg oplevede en stor og hidtil ukendt glæde ved sang i kor allerede i gymnasietiden i 1950’erne: Klangen, dybden, fyldigheden er langt større, når vi synger sammen i flere stemmer. Det har jeg nydt – og det gør mig glad!
At man kan få tårer frem, når alt rammer plet, oplevede jeg i 1995, da vi i Herlufsholmkoret havde besøg af et estisk kor. Esterne havde jo indtil få år tidligere været under kommunistisk styre (Sovjetunionen), og de havde tårer i øjnene, når vi sang for dem. Uden overdrivelse kan jeg fastslå, at det var overvældende.
Jeg bliver ved med at synge i kor!